Passa al contingut principal

Crònica de l'acte de cloenda de l'exposició “Viladomat i la tècnica”


En motiu de la cloenda de l’exposició “Viladomat i la tècnica” organitzada per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i els museus de Premià de Dalt, Mataró i Manresa. El passat dissabte dia 10 de març de 2018 va tenir lloc la conferència Sant Ignasi i la tradició mística castellana: l’estada a Manresa (1522-23) i les seves experiències en relació a la Música, presentada per Sor Lucía Caram i organitzada per l’Associació del Museu Comarcal de Manresa.

La ponència va anar a càrrec del musicòleg i assagista Oriol Pérez que va endinsar el nombrós públic assistent en el món de la mística castellana del segle XVI, aproximant-los a la figura de Sant Ignasi com una mostra excelsa, amb les particularitats de l’estada a Manresa on algunes de les seves experiències viscudes no es poden comprendre sense la música.

Els assistents varen poder gaudir de les explicacions i bon ritme de la conferència fruit d’un ponent experimentat i coneixedor de la mística medieval tardana i renaixentista primerenca.

A continuació us deixem amb un breu resum que ens va facilitar l’Oriol Pérez.

Amb el terme mística es designa una tipologia d’experiència, difícil de definir i precisar amb el llenguatge, que exposa l’assoliment màxim d’unió (fusió) de l’ànima humana amb allò Sagrat. Aquesta experiència es troba en multitud de religions (des de l’hinduisme a l’Islam), com així també en tradicions com ara el budisme.
En el cristianisme, aquesta tradició mística troba el seu origen en la complexa figura de Sant Pau de Tars (Ca 7-10-Ca 64-67 d.C), en texts com el mateix Evangeli segons Sant Joan i així, amb el pas dels anys, es va forjar un veritable olimp de místics cristians. Dins d’aquest olimp, a la Castella del segle XVI, es va produir una important irradiació amb la publicació, segons els experts, de prop de 3.000 llibres religiosos i l’aparició de figures fonamentals com Santa Teresa de Jesús (1515-1582), San Juan de la Cruz (1542-1591), però també altres menys coneguts com Fray Francisco de Osuna (1497-1540), Fray Bernardino de Laredo (1482-1540), Fray Luis de Granada (1504-1588) o Fray Luis de León (1527-1591), però també Sant Ignasi de Loiola (1491-1556). En ocasions, però, Sant Ignasi ha quedat exclòs d’aquest olimp i tradició per correspondre’s a una mística de naturalesa més activa que no pas contemplativa. Això, però, no significa que Sant Ignasi no participi d’aquest olimp i, de fet, la seva estada a la ciutat de Manresa (1522-1523) ha de llegir-se com un potent conjunt d’experiències místiques, inserides en un combat espiritual, que va marcar profundament la vida i destí del sant basc. L’esmentada potència va portar a Sant Ignasi a reconèixer aquella estada a Manresa com “la meva església primitiva” i, fins i tot, alguns jesuïtes creuen que Sant Ignasi hauria de rebatejar-se com a Sant Ignasi de Manresa....

Agrair a l’Oriol Pérez la tasca realitzada en oferir-nos una conferència tant amena, a Sor Lucia Caram pel seu temps per venir a fer la presentació i al públic assistent per col·laborar amb les seves aportacions.

Des de l’Associació seguirem treballant per oferir als socis i al públic en general activitats que ajudin a la cultura manresana i en particular al Museu de Manresa.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DESCOBERTES29

Inciem l'any amb una Descoberta molt interessant i que té relació directa amb les Festes de la Llum. Es tracta de la descoberta d'una làpida commemorativa en ocasió de la celebració de les Festes de la Misteriosa Llum del febrer de 1907, quan l’arquitecte Alexandre Soler i March en dissenyà el programa, “ a l’enfront de l’església del Carme s’hi descobriria una làpida que, en breu i elegant inscripció, perpetuarà el record de la famosa gesta històrica .” La presentació anirà a càrrec de la Sra. Raquel Lacuesta Contreras,   Doctora en Història de l'Art i Acadèmica de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Dissabte 3 de març a les 19:00h Espai Memòries del Museu de Manresa .

AGENDA: Conferència Sant Ignasi i la tradició mística castellana

Sant Ignasi i la tradició mística castellana 10/03/2018   a les 19:00   Espai Memòries del Museu de Manresa Conferència a càrrec d' Oriol Pérez , musicòleg i assagista. Aproximació a la figura de Sant Ignasi com una mostra excelsa de la mística castellana del segle XVI, particularment durant la seva estada a Manresa (1522-23) i les seves experiències en relació a la Música. Aquesta activitat es fa amb motiu de la cloenda de l'exposició "Viladomat i la tècnica" que fins aquest diumenge dia 11 es pot visitar al museu i on s'hi mostren unes pintures d'Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona 1678 - 1755) amb retrats de Sant Ignasi de Loiola i Santa Teresa de Jesús.  L'exposició està organitzada per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i els museus de Premià de Dalt , Mataró i Manresa. US HI ESPEREM!