Passa al contingut principal

DESCOBERTES.21


Com us vàrem explicar anteriorment, avui hem dut a terme la 21 edició del nostre cicle Descobertes, que portava per títol El convent dels Predicadors i l'Arbre dels Sants Dominics. En aquesta ocasió, i per primera vegada, hem pogut incloure l'acte dins el programa de les Festes de la Llum.

La xerrada estava previst fer-la en dues parts diferenciades. La primera, a càrrec del Dr. Gasol, que per motius de salut no ens ha pogut acompanyar, ens havia de situar en el context històric de l'obra i del propi convent dels Predicadors de Manresa. Pel que fa a la segona part, que sí que hem pogut gaudir plenament aquest vespre, ens l'ha presentada Maite Toneu, restauradora i tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Toneu ens ha explicat tot com, fa 20 anys, es va dur a terme el procés de restauració d'aquest quadre, de grans dimensions, que va començar dins els magatzems del propi Museu Comarcal de Manresa i va continuar al Centre de Restauració, on hi van descobrir una sorpresa molt interessant, el quadre era plegable! L'únic que es coneix d'aquestes característiques.

Pel que fa a l'obra en concret, no en tenim massa referències, només dues referències bibliogràfiques, que situen el quadre en un temps i un espai concrets. La primera referència, la fa el cronista del segle XVII Magí Canyelles, que pels vols dels anys 70 del dit segle, escriu l'obra Grandesa i antiguitats de la ciutat de Manresa, diu que ha vist un quadre representant un arbre amb els sants Dominics, a la porteria del convent dels Predicadors de Manresa. Si Canyelles, que com hem dit escriu a finals del segle XVII, no ens parla d'aquesta obra com a una novetat, tal com fa amb altres, podem pensar que la creació d'aquesta devia tenir lloc durant els anys centrals d'aquest segle. La segona referència que ens ha arribat d'aquesta obra és a través de l'obra Història religiosa de Manresa (1924), de Serret i Arbós, on els explica que havia pogut veure aquesta obra al cor nou de l'església dels predicadors (Sant Pere Màrtir), juntament amb una altre obra de característiques semblants, que pel que sembla es va perdre durant la Guerra Civil. Per sort, no va passar el mateix amb l'Arbre dels Sants Dominics, el qual va ser rescatat pels grups de salvament patrimonial el 1936 i dipositat, primer a la Cova de St. Ignasi i posteriorment al Museu Comarcal de Manresa, on va ser redescobert el 1992.

Veient la gran importància de l'obra, el mateix any 1992 es va encarregar la seva restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Durant l'acte, els assistents van poder gaudir d'una xerrada distesa i d'un torn de preguntes en el qual Maite Toneu va satisfer la curiositat del públic.

Maite Toneu durant la conferència

Maite Toneu ensenyant alguns dels detalls tècnics de l'obra

La Tècnica Maite Toneu mostrant detalls del quadre als assistents



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DESCOBERTES29

Inciem l'any amb una Descoberta molt interessant i que té relació directa amb les Festes de la Llum. Es tracta de la descoberta d'una làpida commemorativa en ocasió de la celebració de les Festes de la Misteriosa Llum del febrer de 1907, quan l’arquitecte Alexandre Soler i March en dissenyà el programa, “ a l’enfront de l’església del Carme s’hi descobriria una làpida que, en breu i elegant inscripció, perpetuarà el record de la famosa gesta històrica .” La presentació anirà a càrrec de la Sra. Raquel Lacuesta Contreras,   Doctora en Història de l'Art i Acadèmica de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Dissabte 3 de març a les 19:00h Espai Memòries del Museu de Manresa .

Crònica de l'acte de cloenda de l'exposició “Viladomat i la tècnica”

En motiu de la cloenda de l’exposició “Viladomat i la tècnica” organitzada per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i els museus de Premià de Dalt, Mataró i Manresa . El passat dissabte dia 10 de març de 2018 va tenir lloc la conferència Sant Ignasi i la tradició mística castellana: l’estada a Manresa (1522-23) i les seves experiències en relació a la Música , presentada per Sor Lucía Caram i organitzada per l’Associació del Museu Comarcal de Manresa. La ponència va anar a càrrec del musicòleg i assagista Oriol Pérez que va endinsar el nombrós públic assistent en el món de la mística castellana del segle XVI, aproximant-los a la figura de Sant Ignasi com una mostra excelsa, amb les particularitats de l’estada a Manresa on algunes de les seves experiències viscudes no es poden comprendre sense la música. Els assistents varen poder gaudir de les explicacions i bon ritme de la conferència fruit d’un ponent experimentat i coneixedor de la mística medieval tar

AGENDA: Conferència Sant Ignasi i la tradició mística castellana

Sant Ignasi i la tradició mística castellana 10/03/2018   a les 19:00   Espai Memòries del Museu de Manresa Conferència a càrrec d' Oriol Pérez , musicòleg i assagista. Aproximació a la figura de Sant Ignasi com una mostra excelsa de la mística castellana del segle XVI, particularment durant la seva estada a Manresa (1522-23) i les seves experiències en relació a la Música. Aquesta activitat es fa amb motiu de la cloenda de l'exposició "Viladomat i la tècnica" que fins aquest diumenge dia 11 es pot visitar al museu i on s'hi mostren unes pintures d'Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona 1678 - 1755) amb retrats de Sant Ignasi de Loiola i Santa Teresa de Jesús.  L'exposició està organitzada per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i els museus de Premià de Dalt , Mataró i Manresa. US HI ESPEREM!